Babeczki z papryki z sosem bazyliowym
Babeczki z papryki z sosem bazyliowym podaje się często na stół wielkanocny we włoskich rodzinach. Przepis na babeczki z papryki z sosem bazyliowym przygotował dla nas Marco Ghia.
- 3 czerwone papryki
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 1 pęczek bazylii
- 20 g obranych orzeszków piniowych
- 100 ml oliwy extra vergine
- 30 g masła
- 300 ml śmietany 36%
- sól i pieprz
Myjemy papryki, wykładamy je na formie do pieczenia, po czym pieczemy je przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Wyjmujemy papryki z piekarnika i wkładamy do papierowej torebki; w ten sposób łatwiej będzie nam je potem obrać. Po obraniu wycinamy z nich ziarna i biały miąższ, po czym kroimy je na kawałki. Miksujemy papryki w blenderze z 2 żółtkami i 4 jajkami (żółtkami i białkami), szczyptą soli oraz pieprzu do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej mieszanki bez grudek. Doprowadzamy do wrzenia śmietanę i dodajemy jej po trochu do naszej mieszanki. Gotową mieszankę przelewamy do 6 posmarowanych masłem foremek. Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku, wkładając foremki do większej formy z wodą. Po ostygnięciu podajemy z sosem bazyliowym, który robimy, miksując umytą i osuszoną bazylię z orzeszkami piniowymi i oliwą.
Podajemy z focaccią.
Zobacz inne przepisy na babeczki dla dziecka
Przepis pochodzi z materiałów prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem przepisu jest Marco Ghia.