Reklama

Reklama
  • 3 czerwone papryki
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek bazylii
  • 20 g obranych orzeszków piniowych
  • 100 ml oliwy extra vergine
  • 30 g masła
  • 300 ml śmietany 36%
  • sól i pieprz

Myjemy papryki, wykładamy je na formie do pieczenia, po czym pieczemy je przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Wyjmujemy papryki z piekarnika i wkładamy do papierowej torebki; w ten sposób łatwiej będzie nam je potem obrać. Po obraniu wycinamy z nich ziarna i biały miąższ, po czym kroimy je na kawałki. Miksujemy papryki w blenderze z 2 żółtkami i 4 jajkami (żółtkami i białkami), szczyptą soli oraz pieprzu do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej mieszanki bez grudek. Doprowadzamy do wrzenia śmietanę i dodajemy jej po trochu do naszej mieszanki. Gotową mieszankę przelewamy do 6 posmarowanych masłem foremek. Pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku, wkładając foremki do większej formy z wodą. Po ostygnięciu podajemy z sosem bazyliowym, który robimy, miksując umytą i osuszoną bazylię z orzeszkami piniowymi i oliwą.
Podajemy z focaccią.

Zobacz inne przepisy na babeczki dla dziecka

Reklama

Przepis pochodzi z materiałów prasowych Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem przepisu jest Marco Ghia.

Reklama
Reklama
Reklama