Babka cytrynowa
Polecamy wielkanocną babkę cytrynową - tradycyjne świąteczne ciasto z kwaśną nutą. Dobrze sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole.
Opublikowano: poniedziałek, 14 kwietnia 2014 14:13
Reklama
Reklama
- 250 g mąki
- 300 g cukru
- kostka masła (200 g)
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- sok z połowy cytryny
Obetrzeć skórkę z cytryny, roztopić masło. Ubić żółtka z cukrem kryształem, dodać roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać skórkę z cytryny i wmieszać ubitą pianę z białek. Piec 45 minut w 180 stopniach. Zrobić lukier: wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny. Polać wystudzoną babkę.
Reklama
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Reklama
Reklama
Reklama