Reklama

Babka:

Reklama
  • ½ opakowania jagód mrożonych (np. Hortex)
  • 150 g cukru drobnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej + łyżka do obtoczenia jagód
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 30 ml mleka
  • 20 ml soku z cytryny (2 łyżki)
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • ½ opakowania jagód mrożonych (np. Hortex)
  • 500 g cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z połową cukru. Masło utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę i kolejno ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj mleko, sok i skórkę z cytryny. Przesiej obie mąki, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj w masę. Jagody obtocz w mące i delikatnie wmieszaj w masę. Gotowe ciasto przełóż do foremki na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do przestygnięcia. Po ok. 10 minutach wyjmij z formy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Z pozostałych jagód odłóż garść do dekoracji, resztę zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko wyłożone gazą. Do uzyskanego soku z jagód dodaj sok z cytryny i ucieraj stopniowo z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Jagodowym lukrem polej wystudzoną babkę, a wierzch udekoruj odłożonymi jagodami.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na słodycze i desery

Reklama
Reklama
Reklama