Babka piaskowa z jagodami i jagodowym lukrem
Babkę piaskową z jagodami i jagodowym lukrem pokocha każde dziecko. W tym roku odmień swój wielkanocny stół i podaj babkę wielkanocną z jagodowym lukrem.
- mat. pras. Hortex
Babka:
- ½ opakowania jagód mrożonych (np. Hortex)
- 150 g cukru drobnego
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej + łyżka do obtoczenia jagód
- 100 g masła
- 4 jajka
- 30 ml mleka
- 20 ml soku z cytryny (2 łyżki)
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- ½ opakowania jagód mrożonych (np. Hortex)
- 500 g cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z połową cukru. Masło utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę i kolejno ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj mleko, sok i skórkę z cytryny. Przesiej obie mąki, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj w masę. Jagody obtocz w mące i delikatnie wmieszaj w masę. Gotowe ciasto przełóż do foremki na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do przestygnięcia. Po ok. 10 minutach wyjmij z formy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Z pozostałych jagód odłóż garść do dekoracji, resztę zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko wyłożone gazą. Do uzyskanego soku z jagód dodaj sok z cytryny i ucieraj stopniowo z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Jagodowym lukrem polej wystudzoną babkę, a wierzch udekoruj odłożonymi jagodami.
Zobacz też inne przepisy na słodycze i desery