Reklama

Reklama
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka otrąb owsianych wysokobłonnikowych
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka i żółtka rozdzielamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie - nadal ubijając masę - dodajemy żółtka.
Mąkę mieszamy z otrębami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej masę jajeczną oraz roztopione masło. Delikatnie wszystko mieszamy.
Gotową masę przelewamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut.
Po tym czasie babkę wyjmujemy z pieca oraz formy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Źródło: materiały prasowe Kupiec

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama