Bananowa owsianka z czekoladą
Szukasz pomysłu na pożywne, zdrowi i smaczne śniadanie dla całej rodziny? Wypróbuj przepis na bananową owsiankę z kawałkami czekolady. Takie śniadanie da nam siłę na cały dzień.
- Joanna Stopka
- 1/2 szklanki płatków owsianych (górskich lub zwykłych),
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 banan,
- 2 kostki deserowej czekolady pokruszonej lub startej
W rondelku zagotuj 1/2 szklanki mleka. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp płatki owsiane i wymieszaj dokładnie nadal podgrzewając. Gotuj przez 8 minut, na bardzo małym ogniu, często mieszając (jeśli zbyt zgęstnieje dolej więcej mleka).
Banana pokrój na małe kawałki i dodaj do gotujących się płatków owsianych razem z cukrem. Gotuj przez 2-3 minuty mieszając cały czas, aż kawałki owoców rozpadną się tworząc gładką masę.
Przełóż owsiankę do miski i posyp całość czekoladą. Do gotowej owsianki możesz także dodać nieco zimnego mleka.
Przepis nadesłany przez Joannę Stopkę na konkurs "Dodaj przepis". Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę kulinarną "Kuchnia Przyjaciółki".
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie