Reklama

Reklama
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (górskich lub zwykłych),
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 banan,
  • 2 kostki deserowej czekolady pokruszonej lub startej

W rondelku zagotuj 1/2 szklanki mleka. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp płatki owsiane i wymieszaj dokładnie nadal podgrzewając. Gotuj przez 8 minut, na bardzo małym ogniu, często mieszając (jeśli zbyt zgęstnieje dolej więcej mleka).
Banana pokrój na małe kawałki i dodaj do gotujących się płatków owsianych razem z cukrem. Gotuj przez 2-3 minuty mieszając cały czas, aż kawałki owoców rozpadną się tworząc gładką masę.
Przełóż owsiankę do miski i posyp całość czekoladą. Do gotowej owsianki możesz także dodać nieco zimnego mleka.

Przepis nadesłany przez Joannę Stopkę na konkurs "Dodaj przepis". Weź udział w naszym konkursie i wygraj książkę kulinarną "Kuchnia Przyjaciółki".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama