Reklama

Reklama
  • 5 łyżek suchej fasoli
  • 2 listki laurowe
  • ząbek czosnku
  • 3 średnie buraczki
  • kawałek włoskiej kapusty
  • 3 podudzia z kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Fasolę opłucz, zalej szklanką wody, posól i zagotuj. Odstaw z ognia, przykryj i zostaw na dwie godziny. Ugotuj ją, by była miękka, w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolej wody.
Buraczki umyj, osusz, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. godziny (aż będą miękkie) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, . Obierz i pokrój w kostkę.
Mięso włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Posól i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojoną kapustę. Następnie dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Zagotuj i dodaj fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach buraczki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotuj, zdejmij z ognia i wlej sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy).
Do zupy wlej śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na zupy dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama