Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński - rozgrzewająca zupa z warzywami, idealna na jesienne zimne popołudnie. Posmakuje nawet największemu niejadkowi, można w niej przemycić dziecku warzywa.
- Edipresse
- 5 łyżek suchej fasoli
- 2 listki laurowe
- ząbek czosnku
- 3 średnie buraczki
- kawałek włoskiej kapusty
- 3 podudzia z kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
Fasolę opłucz, zalej szklanką wody, posól i zagotuj. Odstaw z ognia, przykryj i zostaw na dwie godziny. Ugotuj ją, by była miękka, w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolej wody.
Buraczki umyj, osusz, każdy zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. godziny (aż będą miękkie) w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C, . Obierz i pokrój w kostkę.
Mięso włóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Posól i gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojoną kapustę. Następnie dodaj posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Zagotuj i dodaj fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach buraczki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotuj, zdejmij z ognia i wlej sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy).
Do zupy wlej śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Dopraw solą oraz pieprzem.
Zobacz więcej przepisów na zupy dla dziecka