Reklama

Zakwas:

Reklama
  • 5 średnich buraków
  • kromka razowego chleba

Barszcz:

  • 1,5 kg buraków
  • włoszczyzna
  • 3 suszone grzyby
  • 3 ząbki czosnku
  • po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe

Uszka:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • cebula
  • 10 dag suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • 3 wędzone suszone śliwki
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony?

Pięć dni wcześniej przygotuj zakwas. Obierz buraki, pokrój je w plastry, włóż do słoja z chlebem, zalej wodą tak by przykryła buraki. Słój obwiąż gazą i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Zdejmij pianę, przecedź. Trzymaj w lodówce.

Jak przygotować barszcz?

Namocz grzyby w wodzie. Włoszczyznę obierz, zalej 2 l wody, dodaj grzyby wraz z zalewą, przyprawy, dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 35 minut. Warzywa wyjmij, włóż obrane i starte na grubej tarce buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu około 2,5 godziny, po czym przecedź, dopraw około 1/2 litra kwasu buraczanego, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Jak przygotować uszka do barszczu?

Grzyby zalej niewielką ilością wody, ugotuj do miękkości. Osącz, zmiel lub bardzo drobno posiekaj razem ze śliwkami. Cebulkę posiekaj, zrumień na maśle, wymieszaj z grzybami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, szczypty soli oraz jajek. Rozwałkuj na cienkie placki, pokrój na małe kwadraciki, obłóż odrobiną farszu, złóż po przekątnej i zlep. Dwa wolne boki połącz, tworząc uszka. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od chwili wypłynięcia.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama