Barszcz z uszkami na kwasie buraczanym
Zastanawiasz się, jak zrobić barszcz z uszkami na kwasie buraczanym? Skorzystaj z naszego przepisu. Barszcz czerwony na naturalnym zakwasie buraczanym zasmakuje całej rodzinie.
- Redakcja Babyonline.pl
Zakwas:
- 5 średnich buraków
- kromka razowego chleba
Barszcz:
- 1,5 kg buraków
- włoszczyzna
- 3 suszone grzyby
- 3 ząbki czosnku
- po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
Uszka:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- cebula
- 10 dag suszonych grzybów
- łyżka masła
- 3 wędzone suszone śliwki
- sól
- pieprz
Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony?
Pięć dni wcześniej przygotuj zakwas. Obierz buraki, pokrój je w plastry, włóż do słoja z chlebem, zalej wodą tak by przykryła buraki. Słój obwiąż gazą i odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Zdejmij pianę, przecedź. Trzymaj w lodówce.
Jak przygotować barszcz?
Namocz grzyby w wodzie. Włoszczyznę obierz, zalej 2 l wody, dodaj grzyby wraz z zalewą, przyprawy, dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 35 minut. Warzywa wyjmij, włóż obrane i starte na grubej tarce buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu około 2,5 godziny, po czym przecedź, dopraw około 1/2 litra kwasu buraczanego, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.
Jak przygotować uszka do barszczu?
Grzyby zalej niewielką ilością wody, ugotuj do miękkości. Osącz, zmiel lub bardzo drobno posiekaj razem ze śliwkami. Cebulkę posiekaj, zrumień na maśle, wymieszaj z grzybami, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zagnieć elastyczne ciasto z mąki, szczypty soli oraz jajek. Rozwałkuj na cienkie placki, pokrój na małe kwadraciki, obłóż odrobiną farszu, złóż po przekątnej i zlep. Dwa wolne boki połącz, tworząc uszka. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od chwili wypłynięcia.
Sprawdź inne przepisy na zupy