Barszczyk czerwony z kołdunami
Wigilijny barszcz pachnie burakami i prawdziwkami. Podaję na wigilijny stół z delikatnymi kołdunami z nadzieniem ze śledzi i grzybów. Należy go przygotować w dzień poprzedzający Wigilię.
- Magda Gessler
Barszcz:
- 1 kg buraków
- 1/2 korzenia selera
- cebula
- korzeń pietruszki
- kwiat kopru
- łyżka octu dębowego
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- cukier do smaku
- 2-3 prawdziwki
- 2-3 ząbki czosnku
- skórka kwaśnego jabłka
Ciasto na kołduny:
- 25 dag mąki
- sól
- ciepła woda
Farsz:
- 2 garście suszonych grzybów
- cebula
- 25 dag śledzi w oleju
- łyżka masła
- 2 łyżki tartej bułki
- jajko
- sól
- pieprz
Jak zrobić barszcz?
Połowę nieobranych buraków upiecz w piekarniku, a następnie obierz i zetrzyj. Drugą połowę surowych buraków obierz i pokrój w plastry. Dodaj pokrojony korzeń selera, cebulę, pietruszkę i koper. Zalej wodą, by tylko przykryła warzywa, zagotuj na małym ogniu.
Dodaj ocet, ziele angielskie i pieprz, przypraw cukrem. Gotuj aż buraki będą miękkie. Wywar przelej do drugiego garnka. Dodaj do niego starte buraki i trzymaj na małym ogniu, uważając, by nie zagotować całości.
Prawdziwki opłucz, zalej szklanką wody, gotuj 20 min. Wywar dodaj do barszczu, całość podgrzej, zdejmij z ognia. Dodaj ząbki czosnku i skórkę jabłka, odstaw na dobę. Barszcz przecedź.
Jak zrobić kołduny?
Z mąki, szczypty soli i ciepłej wody zagnieć ciasto na kołduny. Na farsz - grzyby ugotuj i drobno posiekaj. Cebulkę posiekaj, zeszklij na maśle, wymieszaj z grzybami. Śledzie zmiksuj w blenderze, połącz ze startą bułką, jajkiem, przypraw solą i pieprzem. Farszem nadziej kołduny, ugotuj. Wyjmij na talerz, polej masłem, podawaj z gorącym barszczem.
Rada: buraki do barszczu powinny być podłużne, niemal czarne w środku. Mają mocno brudzić ręce i pięknie pachnieć.
Sprawdź inne przepisy na zupy