Reklama

Barszcz:

Reklama
  • 1 kg buraków
  • 1/2 korzenia selera
  • cebula
  • korzeń pietruszki
  • kwiat kopru
  • łyżka octu dębowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • cukier do smaku
  • 2-3 prawdziwki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • skórka kwaśnego jabłka

Ciasto na kołduny:

  • 25 dag mąki
  • sól
  • ciepła woda

Farsz:

  • 2 garście suszonych grzybów
  • cebula
  • 25 dag śledzi w oleju
  • łyżka masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić barszcz?

Połowę nieobranych buraków upiecz w piekarniku, a następnie obierz i zetrzyj. Drugą połowę surowych buraków obierz i pokrój w plastry. Dodaj pokrojony korzeń selera, cebulę, pietruszkę i koper. Zalej wodą, by tylko przykryła warzywa, zagotuj na małym ogniu.
Dodaj ocet, ziele angielskie i pieprz, przypraw cukrem. Gotuj aż buraki będą miękkie. Wywar przelej do drugiego garnka. Dodaj do niego starte buraki i trzymaj na małym ogniu, uważając, by nie zagotować całości.
Prawdziwki opłucz, zalej szklanką wody, gotuj 20 min. Wywar dodaj do barszczu, całość podgrzej, zdejmij z ognia. Dodaj ząbki czosnku i skórkę jabłka, odstaw na dobę. Barszcz przecedź.

Jak zrobić kołduny?

Z mąki, szczypty soli i ciepłej wody zagnieć ciasto na kołduny. Na farsz - grzyby ugotuj i drobno posiekaj. Cebulkę posiekaj, zeszklij na maśle, wymieszaj z grzybami. Śledzie zmiksuj w blenderze, połącz ze startą bułką, jajkiem, przypraw solą i pieprzem. Farszem nadziej kołduny, ugotuj. Wyjmij na talerz, polej masłem, podawaj z gorącym barszczem.

Rada: buraki do barszczu powinny być podłużne, niemal czarne w środku. Mają mocno brudzić ręce i pięknie pachnieć.

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama