Batat z cieciorką i pomidorami
Aby obiad dostarczył nam potrzebnej energii i składników mineralnych wcale nie musi składać się głównie z mięsa. Lekkostrawne dania bez mięsa nie obciążają żołądka i nie podnoszą gwałtownie już wysokiej temperatury ciała.
- mat. pras. Jasmeen
Opublikowano: piątek, 13 lipca 2018 09:12
Reklama
Reklama
- 2 średnie bataty
- szklanka ciecierzycy z puszki, np. Jasmeen
- 4-6 łyżek jogurtu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
- garść świeżej kolendry
- papryka wędzona
- sól, pieprz do smaku
- Nastaw piekarnik na 200°C, umyj dokładnie bataty i przekrój na pół.
- Ułóż je na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut, aż bataty będą miękkie – czas zależy przede wszystkim od wielkości ziemniaka.
- W tym czasie odcedź ciecierzycę z zalewy i oprósz wędzoną papryką, solą i pieprzem.
- Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciecierzycę i włóż do piekarnika razem z batatami.
- Piecz, aż cieciorka zacznie wysychać i wydawać dźwięk podobny do chrupania.
- Jogurt przelej do małej miseczki i dopraw startym czosnkiem oraz przyprawami.
- Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek, nałóż na nie cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp listkami kolendry.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na dania z cieciorką dla całej rodziny
Reklama
Reklama
Reklama