Bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami
Bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami z pewnością mile zaskoczy i zachwyci słodkolubne łasuchy bez względu na to, czy muszą być na bezglutenowej diecie czy nie.
- materiały prasowe 3pauly.pl
Biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 4 łyżki oleju
- 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Bita śmietana
- 600 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru
Dowolne owoce
Mieszankę jasnych mąk przesiej przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz cukrem ubij mikserem (na najwyższych obrotach) aż do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Następnie do ubitych jaj dodaj przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszaj aż do połączenia wszystkich składników.
Dno tortownicy wysmaruj masłem, a następnie wyłóż je papierem do pieczenia i powoli wlej biszkoptową masę.
Biszkopt piecz przez około 40 minut w temperaturze 170ºC. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto zostało upieczone metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudź w blaszce, wyjmij i wystudź na kratce. Gotowy biszkopt przekrój, aby powstały dwa blaty.
Śmietanę kremówkę ubij, dodając pod koniec cukier.
Blat biszkoptowy ułóż na paterze i pokryj ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Nie musisz go nasączać. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryj drugim biszkoptowym blatem i znowu nałóż warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bitą śmietaną wysmaruj brzegi, całość można dowolnie przyozdobić, np. tartą bezglutenową czekoladą lub kakao. Smacznego!
Zobacz inne przepisy na torty