Reklama

Biszkopt:

Reklama
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Bita śmietana

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 150 g cukru

Dowolne owoce

Mieszankę jasnych mąk przesiej przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz cukrem ubij mikserem (na najwyższych obrotach) aż do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Następnie do ubitych jaj dodaj przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszaj aż do połączenia wszystkich składników.
Dno tortownicy wysmaruj masłem, a następnie wyłóż je papierem do pieczenia i powoli wlej biszkoptową masę.
Biszkopt piecz przez około 40 minut w temperaturze 170ºC. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto zostało upieczone metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudź w blaszce, wyjmij i wystudź na kratce. Gotowy biszkopt przekrój, aby powstały dwa blaty.
Śmietanę kremówkę ubij, dodając pod koniec cukier.
Blat biszkoptowy ułóż na paterze i pokryj ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Nie musisz go nasączać. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryj drugim biszkoptowym blatem i znowu nałóż warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bitą śmietaną wysmaruj brzegi, całość można dowolnie przyozdobić, np. tartą bezglutenową czekoladą lub kakao. Smacznego!

Reklama

Zobacz inne przepisy na torty

Reklama
Reklama
Reklama