Biało-czerwony mus truskawkowy
Truskawkowe przekąski zawsze świetnie się sprawdzą na podwieczorek, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a sezon na truskawki w pełni!
- Edipresse
- 30 dag truskawek
- galaretka cytrynowa
- galaretka kiwi
- 200 ml mleka skondensowanego w puszce
- wiórki czekoladowe do dekoracji
Szklaną miskę wyłóż folią aluminiową lub spożywczą. Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki. Plasterkami truskawek wyłóż miskę w środku.
Galaretki rozpuść oddzielnie, żółtą w 1/2 szklanki wrzątku, zieloną w szklance wrzątku. Zieloną galaretkę wystudź i odstaw do lodówki, aby stężała. Pokrój w kostkę.
Schłodzone mleko ubij mikserem na piankę. Gdy podwoi objętość, wlewaj cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wystudzoną galaretkę cytrynową.
Pozostałe truskawki posiekaj. Truskawki i galaretkę dodaj do pianki i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej truskawkami miski i odstaw do lodówki, by stężała. Wierzch udekoruj.
Zobacz inne przepisy na desery dla dzieci
Przepis: Beata Połatyńska