Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • odrobina drobniutko posiekanej wanilii (niekoniecznie).

Mus:

  • czubata szklanka mrożonych malin,
  • łyżka cukru.

Reklama

Maliny opłucz zimną przegotowaną wodą, posyp cukrem, rozmroź i przetrzyj przez plastikowe sitko. Z białek ubij sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj do niej powoli cukier i wanilię. Ubijaj jeszcze kolejne 10 minut, aż piana stanie się szklista. Połącz ją z żółtkami, dosyp powoli mąkę. Przełóż ciasto do grubo nasmarowanej masłem tortownicy i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika. Piecz, aż biszkopt stanie się złocisty, a wbity w niego patyczek będzie suchy. Ciasto podaj maluchowi z musem malinowym (zagotuj maliny z cukrem na wolnym ogniu) lub posmaruj ciasto twarożkiem i ułóż na nim owoce.
Nasza rada: Przygotowując biszkopt, nie mieszaj energicznie piany z żółtkami.

Reklama
Reklama
Reklama