Reklama

Reklama
  • 250 g herbatników (4 opakowania)
  • 80 g orzechów laskowych w czekoladzie
  • 80 g rodzynek w czekoladzie
  • 250 g masła
  • 80 g kakao
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej 90 g
  • 100 ml śmietany 30%

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po jej rozpuszczeniu dodajemy 100 ml śmietany (o temperaturze pokojowej) i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowy ganasz odstawiamy na bok.
Masło rozpuszczamy do pierwszego zagotowania. 150 ml mleka mieszamy z cukrem i kakao. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania jednorodnej masy. Gdy masa będzie gotowa zaczynamy wlewać ciepłe masło tak, aby powstała emulsja (jeśli emulsja zwarzy się dodajemy odrobinę mleka energicznie mieszając do momentu powstania gładkiej emulsji).
Herbatniki kruszymy, przesypujemy do dużej miski i mieszamy z rodzynkami i orzechami laskowymi w czekoladzie, dodajemy ¾ masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Gdy wszystkie składniki połączą się dodajemy resztę mleka i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Blachę prostokątną wykładamy folią spożywczą i układamy na jej dnie herbatniki.
Gotową masę czekoladowo-ciasteczkową przekładamy do blachy i dociskamy tak, aby usunąć powietrze.
Gotowy blok umieszczamy w zamrażalniku na minimum 60 minut. Schłodzony blok wyjmujemy i oblewamy z góry pozostałą masą czekoladową, delikatnie rozsmarowując ją po powierzchni bloku, aby przykryła jego boki.
Górę bloku dekorujemy powstałym ganaszem i bakaliami.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania i desery z czekoladą

Reklama
Reklama
Reklama