Blok czekoladowy z bakaliami
jj
Opublikowano: wtorek, 22 marca 2016 13:33
Reklama
Reklama
- 250 g masła
- 250 g cukier kryształ
- 120 ml wody
- 30 g kakao E.Wedel
- 420 g mleka w proszku
- 200 g pokruszonych herbatników
- 100 g orzechów laskowych
- 50 g rodzynek
Cukier połącz z kakao, dodaj wodę i masło, całość zagotuj w garnku. Gdy masa będzie gotowa, ostudź ją do temperatury około 45 stopni.
Do studzonej masy dodaj mleko w proszku, całość dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek z mleka. Następnie dodaj pokruszone herbatniki i bakalie. Tak przygotowaną masę przełóż do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą.
Formę z masą włóż na 4 godziny do lodówki, aby dobrze zastygła. Blok po wyjęciu z formy można polać wedlowską czekoladą. Smakuje najlepiej jako przekąska do gorącego mleka.
Zobacz inne przepisy na słodycze dla dziecka
Reklama
Przepis pochodzi z materiałów prasowych E.Wedel
Reklama
Reklama
Reklama