Na ciasto:

Reklama
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • szczypta soli i cukru

Nadzienie:

  • 1 brokuł
  • kilka strąków zielonej fasolki szparagowej
  • 2 marchewki
  • puszka zielonego groszku
  • szklanka startego żółtego sera
  • 3 jaja + 2 białka
  • szklanka gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij przekrój na pół, rozwałkuj i wylep nim blaszki. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Marchewki obierz, a z fasolek usuń końcówki. Włóż warzywa do wrzącej, osolonej wody i gotuj kilka minut, aby były półtwarde. Wyłóż je na durszlak i pozostaw , aby ostygły. Umyj brokuły, usuń ich liście oraz końcówki łodyg i włóż je w całości do osolonej wrzącej wody. Gotuj je 3-4 minuty. Przekrój brokuły na połowy i ułóż je na cieście. To będzie drzewko. Z fasolki ułóż płot i chmurkę , z marchewki owoce i słonko , a z groszku trawę. Włóż blaszki na 10 minut do piekarnika. Wymieszaj śmietanę z tartym serem, jajkami, solą pieprzem i tymiankiem. Wyjmij blaszki wylej delikatnie na ciasto z warzywami. I wstaw blaszki ponownie do piekarnika na 10 minut.

Zobacz także
Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama