Reklama
  • szklanka brukselki
  • kilka łyżek mleka
  • niepełna łyżeczka rozmarynu (lub mała gałązka świeżego)
  • 2 pomidory
  • średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka masła
  • papryka mielona
  • liść laurowy
  • sól
  • cukier
  • pieprz

  1. Brukselkę przebierz, umyj i włóż do wrzącej, osolonej wody.
  2. Dodaj mleko i gotuj około 10 minut.
  3. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
  4. Cebulę obierz i posiekaj, a potem lekko podsmaż ją na maśle.
  5. Dodaj pomidory i podduś razem.
  6. Wsyp brukselkę, dodaj koncentrat pomidorowy, rozmaryn oraz cukier, sól i pieprz do smaku.
  7. Podduś wszystko jeszcze chwilę.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z brukselką

Reklama
Reklama
Reklama