Brzoskwiniowe ciasto z patelni
Niespodziewana wizyta gości to często test zdolności organizacyjnych. W takich sytuacjach na zrobienie słodkiego poczęstunku mamy zaledwie kilka chwil. Aby przygotować coś z niczego wystarczy wykorzystać podstawowe produkty, które z pewnością masz w swojej kuchni.
- Kampania Kulinarnie Mocni
- 6 jajek
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała puszka brzoskwiń
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu np. marki Kamis
Białka jaj ubij z cukrem. Następnie dodaj do nich cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Do ubitych białek powoli dodaj żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Masę wylej na wyłożoną papierem do pieczenia patelnię. Brzoskwinie pokrój w plastry i ułóż na wierzchu ciasta. Piecz na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 min. Po upływie tego czasu, przewróć ciasto na drugą stronę i piecz przez około 5 minut.
Zobacz też inne przepisy na desery i słodkości