Bułeczki twarogowe
Pachnące, świeże twarogowe bułeczki, przygotowane na bazie twarożku świetnie poprawiają humor. To też idealny pomysł na śniadanie. Można je zabrać do przedszkola czy na wycieczkę. Są pyszne!
- mat. pras. Mój Ulubiony
Opublikowano: czwartek, 22 listopada 2018 14:41
Reklama
(na 6-8 bułeczek)
Reklama
- 250 g twarożku, np. Mój Ulubiony
- 250-300 g mąki pszennej typ 500 lub 550 + zapas do podsypania
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- płaska łyżeczka suszonych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki do posmarowania bułek
- czarnuszka do posypania
- Mąkę wymieszaj w misce z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia i suszonymi drożdżami.
- W drugiej misce zmiksuj na jednolitą masę serek razem z całym jajkiem.
- Do powstałej masy partiami dodawaj mąkę z dodatkami i zagnieć ciasto na stolnicy lekko posypanej mąką. (Ciasto będzie odrobinę wilgotne, ale staraj się nie dodawać do niego więcej niż 300 g mąki, żeby bułeczki zostały puszyste).
- Podziel powstałe ciasto na 6 lub 8 części.
- Dłońmi posypanymi mąką uformuj równe, okrągłe bułeczki wielkości mandarynki.
- Ułóż je z zachowaniem odstępów na papierze do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, żeby pozwolić popracować drożdżom.
- Rozgrzej piekarnik do 190 st. C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Podrośnięte bułki posmaruj mlekiem lub słodką śmietanką, posyp czarnuszką i włóż blachę na środkowy poziom piekarnika.
- Piecz przez 30 minut – do zezłocenia.
- Ostudź na kratce i podawaj.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama