Bulion z lanym ciastem
Bulion z lanym ciastem to danie dla dziecka od 10. miesiąca życia.
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 11:38
Reklama
Reklama
- 1/2 kg chudego mięsa wołowego,
- 1/2 kg kurczaka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 średnia marchew,
- 1/2 cebuli,
- sól ,
- pieprz,
- liść laurowy
Ciasto lane:
- 2 jaja,
- 1 pełna łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka wody,
- 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki.
Mięso wołowe i pół kurczaka starannie opłucz, włóż do garnka, w którym jest półtora litra wody, i gotuj na wolnym ogniu. Po około pół godziny dodaj obrane i opłukane warzywa, a pod koniec gotowania – przyprawy (niewiele soli). Posiekaj zieloną pietruszkę. Z mąki, jaj i wody przygotuj mikserem lane ciasto, dodaj posiekaną pietruszkę, pozostaw na 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z bulionu razem z mięsem. Cienkim strumieniem wlej ciasto na wrzący bulion i zagotuj. Czysty bulion możesz też połączyć z żółtkiem i zagotować.
Porcja dla dziecka = 200-250 g
Sprawdź inne przepisy na zupy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama