Reklama

Reklama
  • 1/2 kg chudego mięsa wołowego,
  • 1/2 kg kurczaka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 średnia marchew,
  • 1/2 cebuli,
  • sól ,
  • pieprz,
  • liść laurowy

Ciasto lane:

  • 2 jaja,
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki.

Mięso wołowe i pół kurczaka starannie opłucz, włóż do garnka, w którym jest półtora litra wody, i gotuj na wolnym ogniu. Po około pół godziny dodaj obrane i opłukane warzywa, a pod koniec gotowania – przyprawy (niewiele soli). Posiekaj zieloną pietruszkę. Z mąki, jaj i wody przygotuj mikserem lane ciasto, dodaj posiekaną pietruszkę, pozostaw na 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z bulionu razem z mięsem. Cienkim strumieniem wlej ciasto na wrzący bulion i zagotuj. Czysty bulion możesz też połączyć z żółtkiem i zagotować.
Porcja dla dziecka = 200-250 g

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama