Cannelloni ze szpinakiem - przepis dla dzieci
Cannelloni ze szpinakiem - jak przygotować tę potrawę?
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 09:32
Reklama
Reklama
- 1 opakowanie makaronu (12 ugotowanych „rurek” ),
- 1/2 kg szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka mąki,
- 4 łyżki startego żółtego sera,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz.
Reklama
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy. Świeży szpinak starannie opłucz, wrzuć do wrzącej wody i gotuj 3–5 minut. Odcedź go i posiekaj. Zalej zawiesiną mąki i mleka, a następnie, stale mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Teraz rurki makaronu napełnij szpinakiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem. Posyp wszystko startym serem i włóż do gorącego piekarnika (200°C) na 6–7 minut. Podawaj z kefirem, naturalnym jogurtem lub sokiem owocowym.
1 porcja dla dziecka = 3–4 rurki makaronu ze szpinakiem + 150 g soku
Reklama
Reklama
Reklama