Reklama

Reklama
  • 1 opakowanie makaronu (12 ugotowanych „rurek” ),
  • 1/2 kg szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 4 łyżki startego żółtego sera,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Reklama

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardy. Świeży szpinak starannie opłucz, wrzuć do wrzącej wody i gotuj 3–5 minut. Odcedź go i posiekaj. Zalej zawiesiną mąki i mleka, a następnie, stale mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Teraz rurki makaronu napełnij szpinakiem, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem. Posyp wszystko startym serem i włóż do gorącego piekarnika (200°C) na 6–7 minut. Podawaj z kefirem, naturalnym jogurtem lub sokiem owocowym.
1 porcja dla dziecka = 3–4 rurki makaronu ze szpinakiem + 150 g soku

Reklama
Reklama
Reklama