Chleb bezglutenowy
Twoje dziecko nie może jeść glutenu? Zrób mu chleb bezglutenowy. Te chleb bez glutenu zasmakuje całej rodzinie, nie tylko małemu alergikowi.
Opublikowano: piątek, 20 maja 2016 12:20
Reklama
Reklama
- 250 g mąki bezglutenowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 15 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
Drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. W misce wymieszaj 200 g mąki bezglutenowej z mąką kukurydzianą, dodaj sól, cukier i wlej rozpuszczone drożdże. Całość wymieszaj mieszadłami miksera. Dodaj olej i pozostałą mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Masę przełóż do małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do innej formy. Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, posmaruj jego wierzch roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz około 35 minut.
Zobacz inne przepisy dla dziecka na dania bezglutenowe
Reklama
Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"
Reklama
Reklama
Reklama