Reklama

Reklama
  • 250 g mąki bezglutenowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko

Drożdże rozpuść w lekko ciepłej wodzie. W misce wymieszaj 200 g mąki bezglutenowej z mąką kukurydzianą, dodaj sól, cukier i wlej rozpuszczone drożdże. Całość wymieszaj mieszadłami miksera. Dodaj olej i pozostałą mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Masę przełóż do małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do innej formy. Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, posmaruj jego wierzch roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz około 35 minut.

Zobacz inne przepisy dla dziecka na dania bezglutenowe

Reklama

Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"

Reklama
Reklama
Reklama