Chleb żytni na zakwasie
Szukasz przepisu na chleb żytni na zakwasie? Wypróbuj nasz. To naprawdę bardzo prosty przepis na chleb żytni. Smacznego!
Opublikowano: piątek, 20 maja 2016 12:52
Reklama
Reklama
- 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 150 g zakwasu żytniego
- 25 g płatków owsianych
- 25 g otrębów
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 400 ml ciepłej wody
Do dużej miski wsyp mąkę, sól, płatki owsiane, otręby, siemię lniane i pestki słonecznika. W drugim rozpuść zakwas w ciepłej wodzie. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o długości około 22 cm lub do kilku małych foremeczek. Przykryj ściereczką i odstaw na 6-7 godzin, aż ciasto wyrośnie. Następnie wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 200ºC i piecz około 50 minut.
Zobacz inne przepisy na pieczywo dla dziecka
Reklama
Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"
Reklama
Reklama
Reklama