Reklama
  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 25 g płatków owsianych
  • 25 g otrębów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 400 ml ciepłej wody

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, płatki owsiane, otręby, siemię lniane i pestki słonecznika. W drugim rozpuść zakwas w ciepłej wodzie. Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej o długości około 22 cm lub do kilku małych foremeczek. Przykryj ściereczką i odstaw na 6-7 godzin, aż ciasto wyrośnie. Następnie wstaw do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę na 200ºC i piecz około 50 minut.

Zobacz inne przepisy na pieczywo dla dziecka

Zobacz także
Reklama

Przepis pochodzi z magazynu "Mamo, To Ja"

Reklama
Reklama
Reklama