Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami
Chlebkiem z suszonymi pomidorami zachwyci się całą rodzina. To świetny pomysł na kolację. Z dodatkiem oliwy będzie smakował wyśmienicie.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: piątek, 11 października 2019 09:48
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 500 g mąki pszennej, np. Puszystej Uniwersalnej Lubella, + do posypania
- 250 ml mleka
- 85 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 7 g drożdży suszonych
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, cząber, natka pietruszki)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
Farsz:
- 12 suszonych pomidorów z zalewy z oleju
- garść oliwek
- 3 łyżki zalewy spod pomidorów suszonych
- 4 duże ząbki czosnku
- 150 g mozzarelli
Przygotuj farsz:
- Pomidory, oliwki i mozzarellę pokrój w drobną kostkę, czosnek zetrzyj na drobno.
- Wszystko przełóż do miseczki, dodaj olej i wymieszaj.
Przygotuj ciasto:
- Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, masło, zioła, starty czosnek, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 5 minut. Czynność tę możesz wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.
- Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Chwilę wyrabiaj i uformuj wałek, który rozwałkujesz na prostokąt (wymiary 30x100 cm).
- Wyłóż równomiernie na ciasto farsz, a następnie złóż ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokrój je na około 30 kawałków.
- Okrągłą foremkę (o średnicy 22 cm) wysmaruj olejem i posyp mąką. Kawałki ciasta cięciem do góry wyłóż do formy, jeden kawałek obok drugiego, ale nie bardzo ciasno.
- Całość odstaw na 15 minut, następnie piecz w temperaturze 180°C przez około 35 minut.
- Chlebek podawaj ciepły.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na chleb dla całej rodziny
Reklama
Reklama
Reklama