Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 500 g mąki pszennej, np. Puszystej Uniwersalnej Lubella, + do posypania
  • 250 ml mleka
  • 85 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży suszonych
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, cząber, natka pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 12 suszonych pomidorów z zalewy z oleju
  • garść oliwek
  • 3 łyżki zalewy spod pomidorów suszonych
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 150 g mozzarelli

Przygotuj farsz:

  1. Pomidory, oliwki i mozzarellę pokrój w drobną kostkę, czosnek zetrzyj na drobno.
  2. Wszystko przełóż do miseczki, dodaj olej i wymieszaj.

Przygotuj ciasto:

  1. Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, masło, zioła, starty czosnek, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 5 minut. Czynność tę możesz wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.
  2. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Chwilę wyrabiaj i uformuj wałek, który rozwałkujesz na prostokąt (wymiary 30x100 cm).
  4. Wyłóż równomiernie na ciasto farsz, a następnie złóż ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokrój je na około 30 kawałków.
  5. Okrągłą foremkę (o średnicy 22 cm) wysmaruj olejem i posyp mąką. Kawałki ciasta cięciem do góry wyłóż do formy, jeden kawałek obok drugiego, ale nie bardzo ciasno.
  6. Całość odstaw na 15 minut, następnie piecz w temperaturze 180°C przez około 35 minut.
  7. Chlebek podawaj ciepły.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na chleb dla całej rodziny

Reklama
Reklama
Reklama