Reklama

Reklama
  • 3 puszki kukurydzy, np. marki Sandra
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • ¼ szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)*
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

*ten składnik pomiń, jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka albo jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią

  1. Kukurydzę odsącz (odłóż dwie łyżki kukurydzy do dekoracji).
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystko podsmaż na maśle.
  4. Dodaj ok. ½ l wody i wino* (jeśli używasz).
  5. Gotuj przez 5 minut.
  6. Ostudź i zblenduj na gładką masę.
  7. Jeśli chcesz mieć idealnie kremowy chłodnik, to przecedź wszystko przez sito.
  8. Dodaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
  9. Podaj na zimno przyozdobiony ziarnami kukurydzy i posiekanym szczypiorkiem.

*ten składnik pomiń, jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka albo jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią

Reklama

Zobacz też więcej przepisów na zupy dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama