Chrupiące malinowe bezy
Bezy to jedne z najmniej skomplikowanych w przygotowaniu a zarazem najpyszniejszych deserów. Skorzystaj z naszego przepis na chrupiące malinowe bezy z kremem toblerone. Czy ktoś mógłby się oprzeć takiemu deserowi?
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szkl cukru (zwykłego)
- 3 łyżki galaretki malinowej lub dżemu
- różowy barwnik spożywczy
- szczypta soli
Krem:
- 100 g – mlecznej czekolady Toblerone
- 100 g śmietanki 36 %
Białka z dodatkiem szczypty soli należy ubić na sztywną pianę, a następnie dosypać cukier, ciągle ubijając do czasu, aż masa stanie się błyszcząca. Pod koniec dodać galaretkę lub dżem i barwnik. Masę przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki i wyciskać bezy w kształcie róż na blachę wyłożoną papierem.
Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 90 minut. Po tym czasie odstawić bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Aby przygotować krem należy rozpuścić czekoladę Toblerone w kąpieli wodnej. Następnie dolewać do niej stopniowo zagotowaną śmietankę, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Odstawić całość do lodówki. Gdy krem całkowicie ostygnie i zgęstnieje, ubić go mikserem jak śmietankę. Gotowym kremem przełożyć ostudzone bezy. Malinowe bezy to prawdziwy hit! Połączenie smaku mlecznej Toblerone z owocowym aromatem daje niezwykły efekt, który na długo pozostaje w pamięci…
Źródło: materiały prasowe indexfood.pl/ przepis przygotowała blogerka z wulkan-smaku.pl
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser