Beza:

Reklama
  • 4 białka
  • 3/4 szkl cukru (zwykłego)
  • 3 łyżki galaretki malinowej lub dżemu
  • różowy barwnik spożywczy
  • szczypta soli

Krem:

  • 100 g – mlecznej czekolady Toblerone
  • 100 g śmietanki 36 %

Białka z dodatkiem szczypty soli należy ubić na sztywną pianę, a następnie dosypać cukier, ciągle ubijając do czasu, aż masa stanie się błyszcząca. Pod koniec dodać galaretkę lub dżem i barwnik. Masę przełożyć do szprycy z końcówką dużej gwiazdki i wyciskać bezy w kształcie róż na blachę wyłożoną papierem.
Suszyć je w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez około 90 minut. Po tym czasie odstawić bezy do wysuszenia i ostygnięcia. Powinny być chrupiące, nie ciągnące. Aby przygotować krem należy rozpuścić czekoladę Toblerone w kąpieli wodnej. Następnie dolewać do niej stopniowo zagotowaną śmietankę, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Odstawić całość do lodówki. Gdy krem całkowicie ostygnie i zgęstnieje, ubić go mikserem jak śmietankę. Gotowym kremem przełożyć ostudzone bezy. Malinowe bezy to prawdziwy hit! Połączenie smaku mlecznej Toblerone z owocowym aromatem daje niezwykły efekt, który na długo pozostaje w pamięci…

Źródło: materiały prasowe indexfood.pl/ przepis przygotowała blogerka z wulkan-smaku.pl

Zobacz także
Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama