Reklama
  • po pół szklanki drobnych płatków owsianych, mąki i drobno posiekanych orzechów włoskich
  • pół kostki masła
  • ćwierć szklanki mleka
  • ćwierć szklanki cukru (lub 3 łyżki miodu)

Reklama

Masło rozpuść razem z mlekiem, nie gotuj. Płatki i mąkę wymieszaj. Do ciepłego mleka z masłem najpierw dodaj cukier, poczekaj, aż się rozpuści, a potem wsyp płatki połączone z mąką i wymieszaj wszystko. Podgrzewaj jeszcze na małym ogniu około 2 minut, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Formuj małe płaskie ciasteczka i układaj je na papierze. Piecz około 20 minut w temperaturze 170°C. Podawaj z ciepłym mlekiem lub kakao.

Reklama
Reklama
Reklama