Ciasteczka z kleiku ryżowego – idealne dla najmłodszych dzieci (prosty przepis)
Szukasz pomysłu na deser dla dziecka? Wypróbuj przepis na superłatwe ciasteczka ryżowe.
- redakcja mamotoja.pl
Ciasteczka z kleiku ryżowego to świetna propozycja na słodki deser dla najmłodszych dzieci. Są bezglutenowe (ryż nie zawiera glutenu), mogą więc jeść je także osoby nadwrażliwe na gluten i chore na celiakię. Choć ciasteczka ryżowe przyrządza się z kleiku, nie powinny jeść ich niemowlęta. Ciasteczka zawierają cukier, który nie jest polecany w diecie w pierwszym roku życia (najlepiej, aby dzieci zetknęły się z nim jak najpóźniej). Nasze ciasteczka zawierają też w składzie orzechy włoskie.
Ciasteczka z kleiku ryżowego – przepis
Składniki:
- torebka kleiku ryżowego
- pół kostki masła
- szklanka cukru
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
- wanilia
- łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Wykonanie:
- Z masła, posiekanej wanilii, kleiku, orzechów i proszku do pieczenia wyrób jednolitą masę.
- Formuj kulki o średnicy 2-3 cm.
- Rozłóż je na blaszce, rozpłaszcz.
- Piecz około 20 minut w 150-180 st. C.
Nasza rada: Jeśli użyjesz masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej (miękkiej), ciasteczka nadadzą się dla dziecka, które nie pije mleka.
Zobacz też inne przepisy na desery dla dziecka: