Ciasteczka z kleiku ryżowego to świetna propozycja na słodki deser dla najmłodszych dzieci. Są bezglutenowe (ryż nie zawiera glutenu), mogą więc jeść je także osoby nadwrażliwe na gluten i chore na celiakię. Choć ciasteczka ryżowe przyrządza się z kleiku, nie powinny jeść ich niemowlęta. Ciasteczka zawierają cukier, który nie jest polecany w diecie w pierwszym roku życia (najlepiej, aby dzieci zetknęły się z nim jak najpóźniej). Nasze ciasteczka zawierają też w składzie orzechy włoskie.

Reklama

Ciasteczka z kleiku ryżowego – przepis

Składniki:

  • torebka kleiku ryżowego
  • pół kostki masła
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • wanilia
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

Wykonanie:

  1. Z masła, posiekanej wanilii, kleiku, orzechów i proszku do pieczenia wyrób jednolitą masę.
  2. Formuj kulki o średnicy 2-3 cm.
  3. Rozłóż je na blaszce, rozpłaszcz.
  4. Piecz około 20 minut w 150-180 st. C.

Nasza rada: Jeśli użyjesz masła klarowanego lub margaryny bezmlecznej (miękkiej), ciasteczka nadadzą się dla dziecka, które nie pije mleka.

Zobacz też inne przepisy na desery dla dziecka:

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama