Ciasto czekoladowe dla dzieci – łatwy przepis
Przepis na ciasto czekoladowe dla dzieci z bakaliami i pyszną czekoladową polewą. Słodzone miodem, z nutą piernikową. Wspaniały deser dla małych i dużych miłośników czekolady.
- edipresse
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 8 dkg masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 0,5 szklanki wody
- bakalie
Na polewę:
- 10 dkg czekolady
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka masła
- 1/4 szklanki wody
Dwie pełne łyżki cukru zrumień, dodaj miód, wodę, pozostały cukier oraz kakao, zagotuj. Do lekko schłodzonej masy dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników. Następnie dołóż bakalie. Wszystkie składniki ciasta wyrób, dodaj jajko, masło, wymieszaj.
Ciasto czekoladowe piecz w piekarniku około 40 minut. Gdy ostygnie, przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i 1/4 szklanki wody, polej ciasto. Wstaw do lodówki. Udekoruj ciasto, gdy polewa zastygnie,
Zobacz też: Mazurek orzechowy – przepis