Reklama

Na ciasto:

Reklama
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 8 dkg masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 0,5 szklanki wody
  • bakalie

Na polewę:

  • 10 dkg czekolady
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/4 szklanki wody

Dwie pełne łyżki cukru zrumień, dodaj miód, wodę, pozostały cukier oraz kakao, zagotuj. Do lekko schłodzonej masy dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników. Następnie dołóż bakalie. Wszystkie składniki ciasta wyrób, dodaj jajko, masło, wymieszaj.

Ciasto czekoladowe piecz w piekarniku około 40 minut. Gdy ostygnie, przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i 1/4 szklanki wody, polej ciasto. Wstaw do lodówki. Udekoruj ciasto, gdy polewa zastygnie,

Reklama

Zobacz też: Mazurek orzechowy – przepis

Reklama
Reklama
Reklama