• 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (czyli razowej)
  • 1/2 szklanki owsa ekspandowanego i kilka łyżek do posypania (lub pestki dyni do posypania)
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 i 1/2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
Reklama

Reklama
  1. Siemię zblenduj lub zmiel, zalej wrzątkiem i odstaw, by wystygło.
  2. Dynię zetrzyj na tarce, wymieszaj składniki.
  3. Ciasto przełóż do keksówki, posyp owsem ekspandowanym i polej syropem klonowym.
  4. Piecz około godziny w 170 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama