Ciasto marchewkowe
Jak upiec ciasto marchewkowe? Polecamy prosty przepis!
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- jajka
- 2 szklanki startej marchwi
- pół kostki margaryny
- szklanka cukru
- mała paczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i mąka do blachy
- sól
Lukier cytrynowy:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z cytryny
Łyżkę cukru zrumień na karmel i rozpuść w łyżce wody. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka umyj, sparz i oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem, stopniowo dodając wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i startą marchew. Dodaj karmel, przyprawę do piernika i ubitą z białek pianę. Lekko wymieszaj (ciasto powinno być gęste).
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej blaszki. Piecz około 50 minut w 180°C. Gorące polej cytrynowym lukrem.
Lukier cytrynowy
Cukier ucieraj z sokiem cytrynowym, aż lukier będzie miał jednorodną konsystencję. Dodaj skórkę startą ze sparzonej cytryny. Tak przygotowanym lukrem fantazyjnie polej wierzch ciasta.
Przepis: Edyta Gulińska; specjalista w dziedzinie żywienia Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych