Reklama

Ciasto:

Reklama
  • 2 szklanki mąki
  • jajka
  • 2 szklanki startej marchwi
  • pół kostki margaryny
  • szklanka cukru
  • mała paczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do blachy
  • sól

Lukier cytrynowy:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z cytryny

Łyżkę cukru zrumień na karmel i rozpuść w łyżce wody. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka umyj, sparz i oddziel białka od żółtek. Margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem, stopniowo dodając wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i startą marchew. Dodaj karmel, przyprawę do piernika i ubitą z białek pianę. Lekko wymieszaj (ciasto powinno być gęste).

Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką podłużnej blaszki. Piecz około 50 minut w 180°C. Gorące polej cytrynowym lukrem.

Lukier cytrynowy

Cukier ucieraj z sokiem cytrynowym, aż lukier będzie miał jednorodną konsystencję. Dodaj skórkę startą ze sparzonej cytryny. Tak przygotowanym lukrem fantazyjnie polej wierzch ciasta.

Reklama

Przepis: Edyta Gulińska; specjalista w dziedzinie żywienia Wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych

Reklama
Reklama
Reklama