Ciasto marchewkowe z orzechami
Przygotowując desery i słodkie przekąski nie zawsze musisz stawiać na owoce. Coraz więcej osób przekonuje się do warzywnych słodkości, które smakiem wcale nie odbiegają od tych tradycyjnych. Oto przepis na pyszne ciasto marchewkowe.
- mat. pras. McVitie's
Opublikowano: środa, 29 listopada 2017 16:15
Reklama
Reklama
- 90 g (6 ciastek), np. McVitie's Digestive Original
- 75 g łuskanych orzechów laskowych
- 250 g marchwi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 125 g miękkiego masła lub margaryny
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 4 średnie jajka
- 150 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g serka śmietankowego
- 2–3 łyżki bitej śmietany
- 75 g cukru pudru
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
- Zacznij od uprażenia na patelni orzechów laskowych, nie używaj do tego tłuszczu.
- Zdejmij je z patelni i pozostaw do wystygnięcia, a potem grubo posiekaj.
- Ciastka rozkrusz na grube kawałki.
- Marchewki obierz, zetrzyj na drobnej tarce i skrop sokiem z cytryny.
- W oddzielnej misce wymieszaj i utrzyj na kremową masę tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i sól.
- Kolejno dodawaj jajka, cały czas mieszając.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy laskowe wymieszaj i połącz z masą z jajek i cukru.
- Na koniec dodaj do startą marchewkę i rozkruszone ciasteczka (odłóż 2 łyżki ciastek do dekoracji) i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
- Prostokątną formę (o pojemności 1,5 l) nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
- Gotową masę wyłóż do formy i wyrównaj łyżką.
- Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku: elektryczny: 175 °C, z termoobiegiem: 150 °C przez 35-45 minut.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotuj śmietankową masę, którą udekorujesz wierzch deseru.
- Przełóż do miski serek śmietankowy oraz śmietanę i za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, ubij na gładką masę.
- Dodaj cukier puder i całość ponownie dobrze wymieszaj.
- Przygotowaną masę rozprowadź na wierzchu ciasta.
- Na koniec pozostałe rozkruszone ciastka rozsyp na masie.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na słodycze i desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama