Reklama

Reklama
  • 90 g (6 ciastek), np. McVitie's Digestive Original
  • 75 g łuskanych orzechów laskowych
  • 250 g marchwi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 średnie jajka
  • 150 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2–3 łyżki bitej śmietany
  • 75 g cukru pudru
  • tłuszcz i mąka do wysmarowania formy

  1. Zacznij od uprażenia na patelni orzechów laskowych, nie używaj do tego tłuszczu.
  2. Zdejmij je z patelni i pozostaw do wystygnięcia, a potem grubo posiekaj.
  3. Ciastka rozkrusz na grube kawałki.
  4. Marchewki obierz, zetrzyj na drobnej tarce i skrop sokiem z cytryny.
  5. W oddzielnej misce wymieszaj i utrzyj na kremową masę tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i sól.
  6. Kolejno dodawaj jajka, cały czas mieszając.
  7. Mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy laskowe wymieszaj i połącz z masą z jajek i cukru.
  8. Na koniec dodaj do startą marchewkę i rozkruszone ciasteczka (odłóż 2 łyżki ciastek do dekoracji) i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
  9. Prostokątną formę (o pojemności 1,5 l) nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
  10. Gotową masę wyłóż do formy i wyrównaj łyżką.
  11. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku: elektryczny: 175 °C, z termoobiegiem: 150 °C przez 35-45 minut.
  12. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
  13. Przygotuj śmietankową masę, którą udekorujesz wierzch deseru.
  14. Przełóż do miski serek śmietankowy oraz śmietanę i za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, ubij na gładką masę.
  15. Dodaj cukier puder i całość ponownie dobrze wymieszaj.
  16. Przygotowaną masę rozprowadź na wierzchu ciasta.
  17. Na koniec pozostałe rozkruszone ciastka rozsyp na masie.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na słodycze i desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama