Ciasto marchewkowe z orzechami
Przygotowując desery i słodkie przekąski nie zawsze musisz stawiać na owoce. Coraz więcej osób przekonuje się do warzywnych słodkości, które smakiem wcale nie odbiegają od tych tradycyjnych. Oto przepis na pyszne ciasto marchewkowe.

Opublikowano: środa, 29 listopada 2017 16:15
Reklama
- 90 g (6 ciastek), np. McVitie's Digestive Original
- 75 g łuskanych orzechów laskowych
- 250 g marchwi
- 2 łyżki soku z cytryny
- 125 g miękkiego masła lub margaryny
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 4 średnie jajka
- 150 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 200 g serka śmietankowego
- 2–3 łyżki bitej śmietany
- 75 g cukru pudru
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
- Zacznij od uprażenia na patelni orzechów laskowych, nie używaj do tego tłuszczu.
- Zdejmij je z patelni i pozostaw do wystygnięcia, a potem grubo posiekaj.
- Ciastka rozkrusz na grube kawałki.
- Marchewki obierz, zetrzyj na drobnej tarce i skrop sokiem z cytryny.
- W oddzielnej misce wymieszaj i utrzyj na kremową masę tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i sól.
- Kolejno dodawaj jajka, cały czas mieszając.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy laskowe wymieszaj i połącz z masą z jajek i cukru.
- Na koniec dodaj do startą marchewkę i rozkruszone ciasteczka (odłóż 2 łyżki ciastek do dekoracji) i ponownie całość dokładnie wymieszaj.
- Prostokątną formę (o pojemności 1,5 l) nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
- Gotową masę wyłóż do formy i wyrównaj łyżką.
- Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku: elektryczny: 175 °C, z termoobiegiem: 150 °C przez 35-45 minut.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstaw je do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotuj śmietankową masę, którą udekorujesz wierzch deseru.
- Przełóż do miski serek śmietankowy oraz śmietanę i za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, ubij na gładką masę.
- Dodaj cukier puder i całość ponownie dobrze wymieszaj.
- Przygotowaną masę rozprowadź na wierzchu ciasta.
- Na koniec pozostałe rozkruszone ciastka rozsyp na masie.
Zobacz też inne przepisy na słodycze i desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama