Reklama
  • tłuszcz do posmarowania tortownicy
  • •8 jaj
  • •1 torebka cukru waniliowego
  • •300 g tartych migdałów, np. BackMit
  • 240 g cukru trzcinowego
  • starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy
  • 30 g całych migdałów (bez skórki)
  • cukier puder
  • cynamon

  1. Rozgrzej piekarnik (kuchenka elektryczna: 175°C, termoobieg: 150°C, gaz: etap 2).
  2. Posmaruj tortownicę (o średnicy 26 cm) tłuszczem.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Żółtka, cukier waniliowy i cukier zmiksuj na kremową masę.
  5. Do masy dołóż tarte migdały, skórkę cytrynową i pomarańczową oraz cynamon, dobrze zmiksuj.
  6. Ubij białka na sztywno i dołóż do masy migdałowej, a następnie delikatnie wymieszaj.
  7. Przełóż masę migdałową do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut.
  8. Po około 50 minutach sprawdŸź drewnianym szpikulcem, czy ciasto dobrze się już upiekło. Jeżeli przykleja się do szpikulca, piecz je przez kolejne 5-10 minut i przykryj folią aluminiową, aby powierzchnia nie stała się brązowa.
  9. W międzyczasie posiekaj migdały i zblanszuj je oraz pozostaw do wystygnięcia.
  10. Ostygnięte ciasto delikatnie wyjmij z formy.
  11. Posyp dużą iloœścią cukru pudru oraz uprażonymi migdałami.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama