Ciasto migdałowe z Majorki
Słodkie, delikatne ciasto to świetny pomysł na deser. Jeśli wykorzystasz do jego przygotowania migdały, sprawisz, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.
- mat. pras. Kresto
Opublikowano: poniedziałek, 11 lutego 2019 15:38
Reklama
Reklama
- tłuszcz do posmarowania tortownicy
- •8 jaj
- •1 torebka cukru waniliowego
- •300 g tartych migdałów, np. BackMit
- 240 g cukru trzcinowego
- starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy
- 30 g całych migdałów (bez skórki)
- cukier puder
- cynamon
- Rozgrzej piekarnik (kuchenka elektryczna: 175°C, termoobieg: 150°C, gaz: etap 2).
- Posmaruj tortownicę (o średnicy 26 cm) tłuszczem.
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka, cukier waniliowy i cukier zmiksuj na kremową masę.
- Do masy dołóż tarte migdały, skórkę cytrynową i pomarańczową oraz cynamon, dobrze zmiksuj.
- Ubij białka na sztywno i dołóż do masy migdałowej, a następnie delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę migdałową do formy i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 50-60 minut.
- Po około 50 minutach sprawdŸź drewnianym szpikulcem, czy ciasto dobrze się już upiekło. Jeżeli przykleja się do szpikulca, piecz je przez kolejne 5-10 minut i przykryj folią aluminiową, aby powierzchnia nie stała się brązowa.
- W międzyczasie posiekaj migdały i zblanszuj je oraz pozostaw do wystygnięcia.
- Ostygnięte ciasto delikatnie wyjmij z formy.
- Posyp dużą iloœścią cukru pudru oraz uprażonymi migdałami.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama