Ciasto rafaello
Polecamy pyszne ciasto bez pieczenia o smaku kokosowym.
- edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 10 czerwca 2013 15:44
Reklama
Reklama
- 200 g herbatników
- 2,5 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 paczka cukru wanilinowego
- pół tabliczki białej czekolady (50 g)
- 250 g margaryny lub masła
- aromat kokosowy
- 50 g wiórków kokosowych oraz 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżka masła
Przygotować budyń: zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Odstawić z ognia, dodać posiekaną czekoladę. Budyń studzimy w kąpieli wodnej. Miksujemy miękkie masło lub margarynę, po łyżce dodajemy budyń, na koniec aromat kokosowy. Na patelni rumienimy płatki migdałowe i wiórki kokosowe.
Na blasze układamy herbatniki - 1 warstwę. Nakładamy warstwę zimnego budyniu. Układamy warstwę do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, posypujemy go posypką z wiórków i migdałów. Wstawiamy do lodówki.
Reklama
Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy przepis: Murzynek z polewą czekoladową
Reklama
Reklama
Reklama