Reklama

Reklama
  • 200 g herbatników
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • pół tabliczki białej czekolady (50 g)
  • 250 g margaryny lub masła
  • aromat kokosowy
  • 50 g wiórków kokosowych oraz 50 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka masła

Przygotować budyń: zagotować 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń. Odstawić z ognia, dodać posiekaną czekoladę. Budyń studzimy w kąpieli wodnej. Miksujemy miękkie masło lub margarynę, po łyżce dodajemy budyń, na koniec aromat kokosowy. Na patelni rumienimy płatki migdałowe i wiórki kokosowe.
Na blasze układamy herbatniki - 1 warstwę. Nakładamy warstwę zimnego budyniu. Układamy warstwę do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być krem, posypujemy go posypką z wiórków i migdałów. Wstawiamy do lodówki.

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy przepis: Murzynek z polewą czekoladową

Reklama
Reklama
Reklama