Reklama

Reklama
  • 200 g masła + 60 g na kruszonkę
  • 200 g cukru + 100 g na kruszonkę
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej + 70 g na kruszonkę
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • świeże śliwki (lub z puszki, np. marki Sandra)

  1. Masło utrzyj z cukrem.
  2. Dodaj jajka, przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem.
  5. Na cieście ułóż połówki śliwek.
  6. Pozostałe składniki na kruszonkę wymieszaj i rozdrabniaj w palcach nad śliwkami do momentu, aż pokryją owoce. Piecz ok. 40 minut.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama