Ciasto śliwkowe
Kruche ciasto z dodatkiem śliwek to idealny deser w sezonie jesiennym. Śliwki możemy jednak zamienić na inne ulubione owoce, np. brzoskwinie, morele czy nawet mango.

- mat. pras. Sandra
Opublikowano: wtorek, 27 listopada 2018 15:16
Reklama
Reklama
- 200 g masła + 60 g na kruszonkę
- 200 g cukru + 100 g na kruszonkę
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej + 70 g na kruszonkę
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- świeże śliwki (lub z puszki, np. marki Sandra)
- Masło utrzyj z cukrem.
- Dodaj jajka, przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
- Zagnieć ciasto.
- Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem.
- Na cieście ułóż połówki śliwek.
- Pozostałe składniki na kruszonkę wymieszaj i rozdrabniaj w palcach nad śliwkami do momentu, aż pokryją owoce. Piecz ok. 40 minut.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Adrianna Trusiuk
amajchrzak
Hanna Szczesiak
Luiza Słuszniak
Marta Kabulska