Ciasto śliwkowe
Kruche ciasto z dodatkiem śliwek to idealny deser w sezonie jesiennym. Śliwki możemy jednak zamienić na inne ulubione owoce, np. brzoskwinie, morele czy nawet mango.
- mat. pras. Sandra
Opublikowano: wtorek, 27 listopada 2018 15:16
Reklama
Reklama
- 200 g masła + 60 g na kruszonkę
- 200 g cukru + 100 g na kruszonkę
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej + 70 g na kruszonkę
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- świeże śliwki (lub z puszki, np. marki Sandra)
- Masło utrzyj z cukrem.
- Dodaj jajka, przesianą mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
- Zagnieć ciasto.
- Formę do ciasta posmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem.
- Na cieście ułóż połówki śliwek.
- Pozostałe składniki na kruszonkę wymieszaj i rozdrabniaj w palcach nad śliwkami do momentu, aż pokryją owoce. Piecz ok. 40 minut.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na ciasta dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama