Reklama
  • 6 jajek
  • 450 g cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 500 g margaryny (roztopionej)
  • 2 łyżki kakao
  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu truskawkowego w proszku (100 g)
  • 200 g truskawek (siekanych)
  • 200 g marcepanu
  • odrobina cukru pudru
  • barwniki spożywcze (czerwony, zielony, niebieski itp.)

  1. Wysmarować margaryną okrągłą brytfannę / blachę o średnicy 25 cm. Posypać blachę niewielką ilością mąki i rozgrzać piekarnik do 180°C.
  2. Ubić białka jaj z cukrem, ostrożnie dodać mąkę i rozpuszczoną margarynę.
  3. Wylać połowę masy na blachę, następnie do pozostałej masy dodać 2 łyżki kakao i dobrze wymieszać (masa zbrązowieje). Wylać resztę masy na blachę, używając łyżki dla uzyskania efektu kleksów. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe, posypać je z wierzchu mąką i odłożyć na stół.
  4. Poczekać, aż ciasto ostygnie i pokroić je na trzy warstwy. Zmieszać budyń truskawkowy w proszku z odrobiną mleka, jednocześnie zagotować pozostałe mleko z 300 g cukru, po czym dodać je do mieszanki truskawkowej i zostawić do ostygnięcia. Zmieszać świeże truskawki z pozostałą margaryną i dodać do zimnego budyniu truskawkowego.
  5. Przełożyć trzy warstwy ciasta polewą / kremem i pokryć wierzch oraz boki ciasta kremem / polewą. Zabarwić marcepan barwnikami na czerwono, zielono, niebiesko, różowo i fioletowo. Rozwałkować różowy marcepan i wyciąć koło o średnicy ciasta, aby wykonać twarz. Z reszty zabarwionego marcepana wyciąć oczy, usta i kapelusz (w razie potrzeby można zastosować papierowy model / wzór) i przykleić je do twarzy z użyciem odrobiny kremu / polewy. Wykonać włosy z cienko rozwałkowanego czerwonego marcepanu. Umieścić twarz na wierzchu ciasta.

www.swiatowydzienpieczenia.pl - Judit Kovács Csákányoczkyné

Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy przepis: Rolada serowa

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama