Reklama

Reklama
  • 10 dag margaryny
  • 4 śliwki
  • 3 morele
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • szklanka mąki (170 g)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka kakao
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Owoce pokrój w sporą kostkę. Dodaj żurawinę i oprósz łyżką mąki.
Jajka utrzyj z cukrem na puch. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, kakao i cynamonem. Do utartych jajek dodaj, ciągle mieszając, mąkę z dodatkami, a następnie rozpuszczoną margarynę. Do ciasta włóż owoce i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 10 na 23 cm i piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

Reklama

Zobacz więcej przepisów dla dzieci ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama