Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami to świetny pomysł na jesienny deser - dla dużych i małych. Wypróbuj przepis na superszybkie ciasto ze śliwkami.
- Edipresse
Opublikowano: poniedziałek, 19 września 2016 12:27
Reklama
Reklama
- 10 dag margaryny
- 4 śliwki
- 3 morele
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- szklanka mąki (170 g)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka kakao
- 2 jajka
- szczypta soli
Margarynę rozpuść w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Owoce pokrój w sporą kostkę. Dodaj żurawinę i oprósz łyżką mąki.
Jajka utrzyj z cukrem na puch. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem, kakao i cynamonem. Do utartych jajek dodaj, ciągle mieszając, mąkę z dodatkami, a następnie rozpuszczoną margarynę. Do ciasta włóż owoce i delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 10 na 23 cm i piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów dla dzieci ze śliwkami
Reklama
Reklama
Reklama