Reklama

Reklama
  • 300 g daktyli bez pestek (trochę więcej niż szklanka)
  • gorąca woda
  • 60 g masła lub oleju kokosowego
  • 1/4 lub 1/2 szklanki brązowego cukru, do smaku
  • 2 jajka lub jeden dojrzały banan
  • około pół szklanki tahini, np. Jasmeen
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • prażony sezam do posypania

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
  2. Okrągłą formę do ciasta solidnie natłuść masłem.
  3. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut lub dłużej.
  4. Zblenduj daktyle – możesz zdecydować, czy rozdrobnić je bardziej czy mniej.
  5. Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  6. Przy pomocy miksera utrzyj masło lub olej z cukrem* na krem, następnie stopniowo dodawaj jajka lub banany, cały czas miksując. Na koniec dodaj zblendowane daktyle i tahini i dokładnie wymieszaj.
  7. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
  8. Gotową masę umieść w foremce i posyp prażonym sezamem.
  9. Piecz przez 35–45 minut. Ciasto będzie dość ciemne, więc sugeruj się tym, czy naciśnięte palcem wraca do pierwotnego kształtu.

Pamiętaj, by wcześniej wyjąć z lodówki masło i jajka – składniki powinny nabrać temperatury pokojowej. Jeśli ciasto przygotujesz z bananami i olejm kokosowym zamiast z jajkami i masłem, otrzymasz ciasto wegańskie.

Zobacz też inne pyszne przepisy na bułeczki dla dzieci

Reklama

*Jeśli daktyle są wyjątkowo miękkie i słodkie, ogranicz ilość dodawanego cukru.

Reklama
Reklama
Reklama