Ciasto z pastą tahini
Piękny sezamowy aromat przenika całe ciasto. Warto zadbać o najwyższą jakość składników – zwłaszcza prawdziwą pastę tahini. Ciasto możesz też zrobić w wersji wegańskiej - używając zamiast jajek bananów, a zamiast masła - oleju kokosowego. Pyszny deser!
- mat. pras. Jasmeen
Opublikowano: środa, 30 stycznia 2019 13:38
Reklama
Reklama
- 300 g daktyli bez pestek (trochę więcej niż szklanka)
- gorąca woda
- 60 g masła lub oleju kokosowego
- 1/4 lub 1/2 szklanki brązowego cukru, do smaku
- 2 jajka lub jeden dojrzały banan
- około pół szklanki tahini, np. Jasmeen
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- prażony sezam do posypania
- Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.
- Okrągłą formę do ciasta solidnie natłuść masłem.
- Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut lub dłużej.
- Zblenduj daktyle – możesz zdecydować, czy rozdrobnić je bardziej czy mniej.
- Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Przy pomocy miksera utrzyj masło lub olej z cukrem* na krem, następnie stopniowo dodawaj jajka lub banany, cały czas miksując. Na koniec dodaj zblendowane daktyle i tahini i dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
- Gotową masę umieść w foremce i posyp prażonym sezamem.
- Piecz przez 35–45 minut. Ciasto będzie dość ciemne, więc sugeruj się tym, czy naciśnięte palcem wraca do pierwotnego kształtu.
Pamiętaj, by wcześniej wyjąć z lodówki masło i jajka – składniki powinny nabrać temperatury pokojowej. Jeśli ciasto przygotujesz z bananami i olejm kokosowym zamiast z jajkami i masłem, otrzymasz ciasto wegańskie.
Zobacz też inne pyszne przepisy na bułeczki dla dzieci
Reklama
*Jeśli daktyle są wyjątkowo miękkie i słodkie, ogranicz ilość dodawanego cukru.
Reklama
Reklama
Reklama