Reklama
  • 6 jajek
  • szklanka brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej lub orkiszowej typ 750
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki domowych powideł

Reklama

W garnku zagotuj wodę. Jajka umyj, wbij do odpornej na ciepło (np. metalowej) miski, dodaj cukier. Wstaw miskę do garnka z wodą i ubijaj jajka z cukrem, aż masa zgęstnieje. Wyjmij miskę z garnka i znów ubijaj, aż masa zupełnie ostygnie. Przesiej przez sitko mąkę i powoli dokładnie wmieszaj ją z masą. Wlej do posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piecz ok. 40 minut w 180–200°C, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Po wystudzeniu przekrój je i przełóż domowymi powidłami.

Reklama
Reklama
Reklama