Reklama

Reklama
  • 2 x 200 g margaryny do pieczenia Kasia
  • 2 x 200 g cukru
  • 2 x 4 jajka
  • 2 x 300 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 x 100 ml mleka
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 200 g czekolady na polewę (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj tłuszczem i obsyp mąką długą prostokątną formę (długość około 30cm lub keksówka 22x12cm).
Utrzyj na gładką masę 200 g margaryny do pieczenia i 200 g cukru. Dodaj 4 jajka (po jednym) i stopniowo miksuj.
W osobnej misce wymieszaj 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli wraz ze 100 ml mleka. Zabarw masę na czerwono barwnikiem spożyczym (zacznij od niewielkiej ilości i dodawaj stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru). Następnie przełóż masę do przygotowanej formy i piecz przez około 55 minut. Sprawdź szpikulcem; jeśli będzie czysty po wyjęciu, to ciasto jest gotowe.
Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy. Przełóż na drucianą podstawkę i pozostaw do całkowitego schłodzenia. Następnie pokrój na grube plastry. Z plastrów ciasta wytnij serca.
Przygotuj masę po raz drugi według punktów 1-3. Wylej niewielką ilość masy na dno przygotowanej formy. Ułóż serca blisko siebie w rzędzie. Wypełnij formę resztą masy. Piecz przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do schłodzenia jak poprzednio. Możesz ciasto oblać czekoladą. Roztop 200 g czekolady w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Oblej schłodzone ciasto. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj z sercem. Źródło: materiały prasowe PR _room

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama