Zdrowie i smak – gotuj pysznie dla całej rodziny

Wysoko przetworzona żywność jest jednym z głównych winowajców współczesnego problemu z otyłością. Wzbogacone cukrem, syropem glukozowym i wzmacniaczami smaku produkty uzależniają i sprawiają, że nasze zdrowie jest zagrożone. Dlatego też warto postawić na kuchnię domową. Potrawy, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa są często bardzo proste w przygotowaniu i o wiele zdrowsze. Aby ułatwić sobie codzienne przygotowywanie posiłków dla całej rodziny, możesz skorzystać z mrożonek, np. marki Hortex. Mrożone warzywa i owoce zbierane są wtedy, gdy są w pełni dojrzałe i zawierają najwięcej witamin. Proces chłodzenia pozwala zachować dobroczynne właściwości produktów spożywczych oraz pełnię smaku, by cieszyć się nimi także poza sezonem.

Reklama

Klasyka nad klasykami – przepis na domowy rosół

Każdy z nas doskonale pamięta niedzielne obiady z dzieciństwa. Królem każdego z tych posiłków był, rzecz jasna, rosół. W jaki sposób przygotować tę zupę, by nasze dzieci wspominały ją z rozrzewnieniem za kilkadziesiąt lat?
Podstawą aromatycznego bulionu jest dobrej jakości mięso – najlepiej jego dwa różne rodzaje. Miłośnicy rosołu dzielą się na dwie grupy – tych, którzy kochają wywary czysto drobiowe i tych, którzy preferują dodatek nieco wyrazistszej wołowiny.
Choć mięso jest najważniejsze, musisz pamiętać, że bez odpowiednich warzyw i przypraw zupa nie będzie kompletna. Czego potrzebujesz, by ugotować rosół idealny?

Przepis na rosół:

Składniki:
● ok. 2 kg kurczaka (np. korpus, skrzydła, uda)
● ok. 400 g wołowiny (np. szponder)
● 1 opakowanie pokrojonej w paski włoszczyzny Hortex (marchewka, seler, pietruszka, por)
● 1 opalona nad ogniem cebula
● garść świeżego lubczyku
● 5 ziaren ziela angielskiego
● opcjonalnie suszone grzyby (w małej ilości, aby nie zdominowały smaku całej zupy)
● 4 liście laurowe
● natka pietruszki do posypania

Wykonanie:
1. Mięso umyj i obierz ze skóry. Zalej zimną wodą i dodaj łyżeczkę soli, a następnie odstaw na godzinę.
2. Wymień wodę na świeżą i zagotuj wraz z mięsem. Włoszczyznę możesz dodać teraz bądź w połowie gotowania. Jeżeli zdecydujesz się zrobić to później, nie zapomnij odszumować wywaru. W przeciwnym razie nie będzie klarowny.
3. Wraz z mrożonymi warzywami dodaj wszystkie przyprawy.
4. Gotuj na małym ogniu co najmniej 3 godziny. Im więcej czasu przeznaczysz na przygotowanie rosołu, tym wyrazistszy będzie jego smak.
5. W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron.
6. Podziel się wyjątkowym smakiem Twojego rosołu z całą rodziną.

Zobacz także
Dodatki do rosołu – infografika
Hortex

Wskazówka dla rodzica:
Uzupełnij rosół o pyszne mieszanki mrożonych warzyw. To szybki i łatwy sposób na zbilansowaną dietę niejadka.

Komponuj posiłki szybciej i łatwiej. Zobacz: Jak gotować, by się nie zmęczyć. Tiki, które przyspieszą gotowanie

Jej wysokość zupa – przepis na zupę pomidorową

Jedna z najpopularniejszych polskich zup, ulubienica najmłodszych smakoszy – pomidorowa. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. Poza nieskomplikowanym przepisem zupę tę wyróżniają wyjątkowe wartości odżywcze. Pomidory zawierają mnóstwo witamin (A, C, E, K i z grupy B), ułatwiają trawienie i wspierają odporność całego organizmu. Ciekawostką jest, że po przetworzeniu mają więcej likopenu niż piękne okazy prosto z krzaka .
Jak przygotować tę pyszną zupę? Możesz postawić na jeden z wariantów: oparty na aromatycznym rosole (przepis znajdziesz powyżej) bądź wegański, na bulionie warzywnym. Obie wersje są naprawdę pyszne.

Składniki:
● 3 litry bulionu mięsnego lub warzywnego ugotowanego na bazie mrożonych warzyw Hortex
● 2 kg świeżych, obranych ze skórki pomidorów albo 1 butelka dobrej passaty
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego (jeżeli używasz passaty)
● makaron albo ryż

Wykonanie:
1. Zagotuj bulion.
2. Dodaj do niego passatę i koncentrat bądź drobno pokrojone świeże pomidory. Ponownie zagotuj zupę. Poczekaj aż pomidory zmiękną i lekko się rozpadną (w przypadku świeżych).
3. W osolonej wodzie ugotuj ulubiony makaron albo ryż. Oto cały sekret zdrowego, pełnego smaku posiłku dla Twojej rodziny.

Wskazówki dla rodzica:
Nie wyjmuj włoszczyzny z zupy. Dodaj też więcej pomidorów. Zmiksuj wszystko i przygotuj pożywny, gęsty krem.
Wybierając pomidorową na bulionie warzywnym, możesz wzbogacić ją o białko czerwoną soczewicą. Zupa będzie bardziej sycąca.

A jak brak ci czasu, możesz wykorzystać gotową zupę pomidorową z makaronem Hortex. Wystarczy woda, garnek i mrożonka. Przygotowanie zajmuje zaledwie 7 minut.

Grzybek nie z lasu – przepis na prosty placek

Ciężko wyobrazić sobie śniadania z dziecięcych lat bez grzybka. Nie chodzi nam o prawdziwka prosto z lasu, lecz o prosty w wykonaniu placek. Jesteśmy pewni, że jego smak pokocha każdy maluch. W jaki sposób przygotować placek-grzybek?

Składniki:
● 1 jajko
● 2 łyżki mąki pszennej
● 4 łyżki mleka
● szczypta soli

Wykonanie:
1. Podziel jajko na białko i żółtko.
2. Do żółtka dodaj mąkę i mleko. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Białka ubij ze szczyptą soli.
4. Połącz wszystkie składniki i smaż na łyżce masła, aż do uzyskania złotego koloru.

Choć grzybek jest pyszny sauté, dzieciaki uwielbiają jeść go z owocami i cukrem pudrem. Wystarczy, że zmiksujesz garść owoców i dodasz pół szklanki/szklankę cukru. Całość gotuj przez 20 minut i pyszny dżem gotowy.

Smaczne uzupełnienie domowego śniadania dla najmłodszych - infografika
Hortex

Wskazówki dla rodzica:

Do przygotowania musu użyj mrożonych owoców, aby oszczędzić cenny czas. Ominie cię mycie, odszypułkowywanie czy drylowanie.

Desery jak w domu – szarlotka babci i nie tylko

Współcześni rodzice mają mnóstwo na głowie. Jeżeli Ty również cierpisz na chroniczny brak czasu, zapoznaj się z kilkoma sprytnymi trikami na pyszne desery.

Przepis na szarlotkę – wersja nowoczesna:

Składniki:
● 2 jabłka, np. szara reneta
● 1 łyżeczka mielonego cynamonu
● 1 łyżka soku z cytryny
● 0,5 opakowania cukru wanilinowego
● 0,5 szklanki mąki krupczatki
● 2 łyżki mielonych migdałów
● 5 łyżek masła
● 4 łyżki cukru pudru
● 2 opakowania serka homogenizowanego 200 g z prawdziwą wanilią

Wykonanie:
1. Jabłka obierz i pokrój w niedużą kostkę. Smaż je przez 20 minut, pilnując, by się nie przypaliły. Dodaj cynamon i cukier wanilinowy oraz sok z cytryny. Odstaw na później.
2. Mąkę rozetrzyj palcami z migdałami, masłem i cukrem pudrem. Przełóż do formy do zapiekania i włóż do piekarnika na 15 minut (180oC). Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
3. Przygotuj dwa pucharki deserowe. Na dnie każdego ułóż po dwie łyżki migdałowej kruszonki. Następnie cztery łyżki prażonych jabłek i trzy serka waniliowego. Powtarzaj warstwy aż do wyczerpania składników.
4. Voila! Szarlotka jak u babci w wersji ekspresowej gotowa!

Kisiel domowy – owocowe pyszności

Po pysznym obiedzie czas na deser. Co jednak przygotować spragnionym słodkości maluchom, gdy brak nam czasu na prażenie jabłek i pieczenie migdałowej kruszonki? Odpowiedź jest prosta jak przepis na domowy kisiel. Nawet mały niejadek z chęcią spałaszuje owoce w tej formie.

Składniki:
● 2 szklanki ulubionych owoców – najlepsze są maliny, wiśnie, jabłka i truskawki
● 3 szklanki wody
● 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
● cukier do smaku

Wykonanie:
1. Odlej pół szklanki wody i zostaw na później.
2. Owoce, cukier i wodę umieść w małym rondelku i zagotuj.
3. W reszcie wody rozpuść mąkę ziemniaczaną i zagęść kisiel.
4. Poczekaj do pierwszych bąbelków i ostudź.
5. Owocowy podwieczorek gotowy!

Reklama

Materiał powstał z udziałem marki Hortex

Reklama
Reklama
Reklama