Croissanty migdałowe
Lubisz croissanty? A co powiesz na croissanty migdałowe? Wypróbuj przepis Anny Olson. To świetna przekąska dla całej rodziny, np. podczas pikników. Smacznego!
Opublikowano: środa, 4 czerwca 2014 11:58
Reklama
Reklama
- 2 łyżki stołowe mielonych migdałów
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 2 łyżeczki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 220 g ciasta do croissantów
- 1 jajko zmiksowane z 2 łyżkami stołowymi wody (do smarowania)
- płatki migdałów (do posypania)
- cukier puder (do poprószenia)
- Wymieszaj mielone migdały, cukier, masło oraz ekstrakt w małej misce i odstaw na bok.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na duży kwadrat o przekątnej około 22 cm. Potnij ciasto na pół w poziomie i z każdego kawałka wytnij po 3 trójkąty.
- Nałóż łyżeczkę mieszanki migdałowej na brzeg krótkiego boku trójkąta. Zacznij zwijać croissanta z tej strony. Połóż croissanta tak aby szczyt trójkąta znajdował się na dole. Ściśnij końcówki croissanta (aby nie uronić farszu). Wyłóż na tackę pokrytą papierem do pieczenia zostawiają 3 cale odstępu między croissantami. Przykryj ręcznikiem i folią spożywczą. Odstaw croissanty na dwie godziny.
- Podgrzej piekarnik do 190 st. C. Posmaruj croissanty jajkiem, posyp płatkami migdałów i piecz przez około 15 minut aż staną się złocistobrązowe. Odstaw aby się schłodziły, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ważne: Croissanty są najlepsze w dniu pieczenia. Jeśli chcesz przygotować je z wyprzedzeniem, możesz zrobić ciasto, ugnieść je i wyciąć oraz uformować croissanty, które można zamrozić na tacce do pieczenia i przechowywać w pojemniku. Przed pieczeniem powinny się całkowicie rozmrozić. Należy odczekać około 3 godziny.
Przepis na 6 croissantów
Źródło: materiały prasowe Polsat Food Network, przepis autorstwa Anny Olson
Reklama
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser
Reklama
Reklama
Reklama