Reklama

Reklama
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 4 jabłka
  • 100 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • ¼ szklanki wody
  • ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 130 g masła
  • 100 g herbatników (2 opakowania)
  • 100 g cukru brązowego
  • opcjonalnie: 100 g parmezanu
  • opcjonalnie: 100 g jogurtu greckiego

Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy na cząstki wielkości kciuka, jabłka obieramy i kroimy w takie same kawałki. Wszystkie składniki dusimy na rozgrzanym maśle (30 g – 2 łyżki stołowe), po 5 minutach dodajemy migdały i rodzynki, następnie wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy ¼ szklanki wody i dusimy kolejne 5 minut. Herbatniki kruszymy i mieszamy z cynamonem, łączymy z pozostałym chłodnym masłem (100 g). Masa powinna mieć grudkowatą strukturę. Owoce podduszone na patelni posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do zrumienienia kruszonki na ciemnozłoty kolor. Crumble podajemy z jogurtem, doskonale smakuje na ciepło posypane parmezanem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama