Crumble z kruszonką z herbatników
Owoce zapiekane pod kruszonką to jeden z najlepszych deserów, jaki istnieje. Wypróbuj nasz przepis - pokochacie go razem z dzieckiem na pewno.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy Jutrzenka, producenta herbatników "Petit Beurre".
- 2 łodygi rabarbaru
- 4 jabłka
- 100 g migdałów
- 50 g rodzynek
- ¼ szklanki wody
- ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
- 130 g masła
- 100 g herbatników (2 opakowania)
- 100 g cukru brązowego
- opcjonalnie: 100 g parmezanu
- opcjonalnie: 100 g jogurtu greckiego
Łodygi rabarbaru obieramy i kroimy na cząstki wielkości kciuka, jabłka obieramy i kroimy w takie same kawałki. Wszystkie składniki dusimy na rozgrzanym maśle (30 g – 2 łyżki stołowe), po 5 minutach dodajemy migdały i rodzynki, następnie wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy ¼ szklanki wody i dusimy kolejne 5 minut. Herbatniki kruszymy i mieszamy z cynamonem, łączymy z pozostałym chłodnym masłem (100 g). Masa powinna mieć grudkowatą strukturę. Owoce podduszone na patelni posypujemy kruszonką i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do zrumienienia kruszonki na ciemnozłoty kolor. Crumble podajemy z jogurtem, doskonale smakuje na ciepło posypane parmezanem.
Zobacz więcej przepisów na desery dla dziecka