Ciasto:

Reklama
  • 5 jajek (osobno żółtka od białek) 335g
  • 2 i 1/4 szklanki mąki krupczatki 356g
  • 150 g rozpuszczonej margaryny "Kasi"
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 cytryny
  • 1,5 szklanki cukru

Do przełożenia:

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
  • ok. 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • odrobina wody gorącej wody plus 2 łyżeczki żelatyny

Masa Plastyczna:

  • ok. 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g glukozy w proszku
  • ok. 700 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki żółtego barwnika
  • forma okrągła - 24 cm

Zobacz także
  1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą - odstawić. Żółtka utrzeć z szklanką cukru następnie powoli dodać rozpuszczoną margarynę Kasię i przestudzoną - wymieszać.
  2. Następnie zetrzeć skórę z trzech cytryn i wycisnąć sok dodać do masy wraz z rumem. Białka ubić na sztywno stopniowo dodając cukier, wymieszać delikatnie z masą cytrynową.Całość wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C termoobieg ok 40 minut do tzw suchego patyczka wystudzić w uchylonym piekarniku.
  3. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem - na końcu wlać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wstawić na chwilę do lodówki.
  4. Wystudzone ciasto przekroić na trzy-cztery placki.
  5. Pierwszy posmarować dżemem z czarnej porzeczki na to ubitą śmietanę, znowu placek dżem i bita śmietana - tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
  6. Przygotować masę plastyczną: W wodzie wymieszać żelatynę, glukozę (odrobinę odlewam i dodaję czarnego barwnika) i barwnik żółty wlać do cukru pudru i zagnieść na zwartą masę, rozwałkować na kółko i nałożyć na ciasto, następnie rozwałkować na pasek i przykleić. Ozdobić kawałkami czarnego. Ciasto posypać sproszkowany złotym barwnikiem.
  7. Przygotowaną masę plastyczną zawijam w folię aby, nie wyschła i zbyt szybko nie stwardniała.

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy również: Tort urodzinowy

Reklama

www.swiatowydzienpieczenia.pl - Kasandra Jurek

Reklama
Reklama
Reklama