Reklama

Spód:

Reklama
  • 200 g mąki zwykłej + 50g mąki krupczatki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g prawdziwego masła
  • 50g cukru pudru

Nadzienie:

  • 300 g gorzkiej czekolady 60% lub mlecznej (jeśli zawartość kakao będzie powyżej 70% dodajemy dwie łyżki cukru, aby deser nie był gorzki)
  • 250 ml kremówki
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki mocnego espresso
  • do masy świetnie pasują orzechy laskowe, suszona żurawina czy migdały.
  • 2-3 łyżki cukru ( w zależności od tego czy lubimy bardziej słodko czy bardziej wykwintnie)

Krem:

  • 100 g mascarpone
  • 350 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao i mielona kawa do posypania
  • bakalie do dekoracji

Wyrabiamy ciasto kruche, układamy na tortownicy, robimy małe dziurki widelcem i wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Wyjmujemy z lodówki, włączamy piekarnik i rozgrzewamy do 200°C (tarta w tym czasie dochodzi do temp. pokojowej). Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 min. W tym czasie ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjmujemy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy zacznie się rozpuszczać dodajemy cukier, espresso, likier i kremówkę. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy masa będzie jednolita, zdejmujemy z ognia. Teraz możemy dodać ulubione bakalie (najlepiej orzechy laskowe). Gotową masę wylewamy na tartę. Wkładamy do lodówki na min. 2 h, aż czekolada będzie całkowicie twarda. Robimy krem: Kremówkę ubijamy wraz z serkiem mascarpone i cukrem. Kiedy masa będzie sztywna, nakładamy na nasz mazurek. Posypujemy czekoladą, kawą i dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Źródło: materiały prasowe Termisil/ Joanna Prus - blog Kulinarnafuzja

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama