Reklama

na spód:

Reklama
  • 100 g dowolnych herbatników
  • 80 g stopionego masła

na masę serową:

  • 1 kg twarożku lub serka śmietankowego
  • 5 jajek
  • 200 ml śmietanki 30 -36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub dwa opakowania proszku budyniowego bez cukru
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki maku w ziarenkach lub zmielonego
  • 2- 3 łyżki skórki pomarańczowej, ew. ok. pół szklanki ulubionych bakalii
  • siekanych orzechów, rodzynek

polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 - 80 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki formy owinąć dwiema warstwami aluminiowej folii. Wstawić wszystko do większego naczynia (innej formy lub żaroodpornego), do którego przed samym pieczeniem nalejemy wrzątek. Przy pomocy malaksera lub wałka pokruszyć herbatniki na drobny pył. Wymieszać z masłem. Powstałym ciastem wykleić spód formy, ugnieść przy pomocy łyżki lub dna szklanki. Odstawić. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Do sera wbić jajka, dodać śmietankę, cukier, wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Połowę masy odlać do innego naczynia. Czekoladę rozpuścić z masłem w naczyniu nad gotującą się wodą. Lekko przestudzić, by nie była gorąca. Do jednej części masy serowej dodać rozpuszczoną czekoladę i bakalie, wymieszać, do drugiej wsypać mak i posiekaną skórkę pomarańczową, również wymieszać. Na spód tortownicy z herbatnikami wylać ciemną masę, na wierzch przy pomocy łyżki, by warstwy się nie wymieszały wyłożyć masę z makiem i skórką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Większe naczynie wypełnić do połowy wrzątkiem. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze godzinę. Pozostawić w piekarniku do lekkiego ostudzenia.

Polewa
Czekoladę połamać, roztopić w rondelku nad gotującą się wodą, dodać śmietankę, wymieszać. Zalać ostudzony deser.

Reklama

Zobacz też: Wigilijne przepisy dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama