Dietetyczne pączki bez mąki pszennej
Dietetyczne pączki bez mąki pszennej są doskonałe dla dzieci na diecie bezglutenowej. Choć smażone w głębokim tłuszczu, spokojnie raz w roku m ożesz je podać dziecku. Oto przepis na pączki bez mąki pszennej dla dzieci.
- 180 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 1/4 szklanki cukru
- olej do smażenia
Zmieszaj cukier z cynamonem i odstaw na bok. Jajko zmieszaj z wodą i śmietaną. Dołóż pozostałe składniki. Do głębokiego rondla wlej około 1,5 cm oleju i dobrze rozgrzej. Jak olej będzie już dobrze rozgrzany wrzuć do niego kulkę zrobioną z jednej łyżki ciasta. Ciasto zacznie szybko rosnąć. Smaż pączki po obu stronach. Wyciągnij pączka i połóż na papierowym ręczniku, aby wsiąknął nadmiar tłuszczu. Zostaw do ostygnięcia, ale pamiętaj, że takie pączki nie mogą leżeć zbyt długo, aby nie straciły chrupkości.
Wypróbuj inne przepisy na pączki