Domowe krówki z suszonymi śliwkami i solą morską
Krówki to smakołyk pamiętany z dzieciństwa – wciąż wielu dorosłych ma do nich słabość. To małe co nieco może być doskonałym pomysłem na jadalny prezent dla najbliższych, np. z okazji zbliżających się Świąt.
- mat. pras. California Prunes
Opublikowano: wtorek, 5 grudnia 2017 10:40
Reklama
Reklama
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 12 śliwek kalifornijskich
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka soli morskiej
- płatki soli morskiej (do dekoracji)
- Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.
- Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól.
- Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu.
- Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia – masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy.
- Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj.
- Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli.
- Odstaw do wystygnięcia.
- Zimną masę pokrój na kawałki.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na słodycze i desery dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama