Reklama

Reklama
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • płatki soli morskiej (do dekoracji)

  1. Śliwki kalifornijskie pokrój na drobniejsze kawałki lub paski.
  2. Do rondelka przelej mleko skondensowane, dodaj masło, sól.
  3. Gotuj 12-15 minut na średnim ogniu.
  4. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia – masa musi zgęstnieć i zmienić kolor na karmelowy.
  5. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj.
  6. Całość wylej do formy wyścielonej papierem do pieczenia, udekoruj płatkami soli.
  7. Odstaw do wystygnięcia.
  8. Zimną masę pokrój na kawałki.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na słodycze i desery dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama