Reklama

Reklama
  • 150 g truskawek (mogą być mrożone)
  • masło do podsmażenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • suszone truskawki (ewentualnie)

Pokrój truskawki na ćwiartki i podsmaż na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudź. Oddziel białka od żółtek. Następnie białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj połowę cukru i dalej ubijaj do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubij na sztywno śmietanę. W jednym naczyniu połącz wszystkie masy. Dodaj truskawki, wymieszaj i przełóż do pojemnika. Nakryj folią i wstaw do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjmij na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów. Można je ewentualnie udekorować chrupiącymi plasterkami truskawek.

Źródło: materiały prasowe Crispy Natural

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama