Domowy hamburger
Hamburger to najpopularniejsze i najłatwiejsze w przygotowaniu danie. Do jego wykonania potrzebujemy jedynie właściwej bułki, ulubionych warzyw i kawałka dobrej, chudej wołowiny. Taki posiłek okaże się nie tylko smaczny, ale i bardzo dietetyczny!
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych Kühne, producenta dressingów sałatkowych
Opublikowano: poniedziałek, 3 kwietnia 2017 12:49
Reklama
Reklama
- Bułka pełnoziarnista lub bułka z sezamem
- 200 g chudej, mielonej wołowiny
- Plasterek ulubionego sera, np. cheddar
- Pomidor
- Papryka
- Czerwona cebula
- Natka pietruszki
- Liść sałaty karbowanej
- Korniszon koktajlowy
- Ulubiony sos domowej roboty np.: konfitura z czerwonej cebuli
- Sól i pieprz do smaku
- Ulubione przyprawy, zioła do mięsa
Bułkę przekrój na pół i podgrzej przez chwilę w piecyku. Mięso dopraw solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Zagnieć i uformuj hamburgera, a następnie usmaż go na patelni bez tłuszczu. Warzywa umyj i pokrój. Na bułce połóż sałatę i zrób kleks z sosu, następnie połóż mięso, ser i resztę warzyw. Przykryj wszystko drugą połową bułki.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na szybkie dania dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama