Domowy majonez
Prawdziwy, domowy majonez ma niepowtarzalny smak i zapach. Jeśli chcesz spróbować zrobić go sama, skorzystaj z naszego przepisu na domowy majonez.
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczkę musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryn
- 300 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- szczyptę cukru do smaku
- (opcjonalnie) cynamon lub świeże zioła
W wysokim wąskim naczyniu zacznij ucierać żółtko i jajko z musztardą i sokiem z cytryny. Gdy masa będzie jednolita, ciągle ją ucierając, zacznij dolewać cienkim strumieniem olej rzepakowy. Powinna powstać jasna emulsja. Wtedy dopraw ją solą i pieprzem, a także cukrem. Możesz też dodać (według smaku) odrobinę cynamonu, ulubione zioła lub czosnek.
Rada eksperta Grzegorza Łapanowskiego, kucharza: Do przygotowania majonezu należy używać świeżych i wysokiej jakości produktów. Idealnie sprawdzą się jajka od kur z wolnego chowu oraz olej rzepakowy, który długo utrzymuje świeżość, dzięki bardzo dobrej stabilności.
Zobacz inne przepisy na dania z majonezem