Reklama

Reklama
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczkę musztardy
  • 2 łyżeczki soku z cytryn
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • szczyptę cukru do smaku
  • (opcjonalnie) cynamon lub świeże zioła

W wysokim wąskim naczyniu zacznij ucierać żółtko i jajko z musztardą i sokiem z cytryny. Gdy masa będzie jednolita, ciągle ją ucierając, zacznij dolewać cienkim strumieniem olej rzepakowy. Powinna powstać jasna emulsja. Wtedy dopraw ją solą i pieprzem, a także cukrem. Możesz też dodać (według smaku) odrobinę cynamonu, ulubione zioła lub czosnek.

Rada eksperta Grzegorza Łapanowskiego, kucharza: Do przygotowania majonezu należy używać świeżych i wysokiej jakości produktów. Idealnie sprawdzą się jajka od kur z wolnego chowu oraz olej rzepakowy, który długo utrzymuje świeżość, dzięki bardzo dobrej stabilności.

Reklama

Zobacz inne przepisy na dania z majonezem

Reklama
Reklama
Reklama